martes, 7 de junio de 2016

LA PASSEJA DE SANT ONOFRE QUART DE POBLET Día 09 Junio 2016 Fiesta Declarada de Interés Turistico

La noche del próximo día 09 de Junio el patrón de Quart de Poblet recorrerá el municipio de Quart de Poblet en LA TRADICIONAL PASSEJA DE SANT ONOFRE, festividad de Interés Turístico Local. La imagen será acompañada con el disparo de Cuets amb Tenalla y se realizaran las tradicionales Rodaes Foc (Modalidad Passeja) y el disparo de Fuegos Artificiales. La Asoc.Cultural Amics de la Passeja (Artífices de la recuperación de esta tradición) en colaboración con el Ayuntamiento de Quart de Poblet y contando con las empresas Pirotécnicas Ricardo Caballer/Ricasa y Pirotecnia Gori se encargaran de llenar de luz y color la celebración.



PROGRAMA ACTOS PREVISTO Y HORARIOS:


JUEVES, 9 DE JUNIO

22.30 horas. Passejà de San Onofre por las calles del pueblo, Fiesta declarada de Interés Turístico de la Comunidad Valenciana.

· Salida de San Onofre desde la Ermita.

· Rueda de fuego infantil (aprox. a las 23 horas) en la rotonda de la calle Trafalgar con Joanot Martorell (antiguo paso a nivel).

· Rueda de fuego de "Amics de la Passejà", en el mismo lugar.

· Gran espectáculo pirotécnico, en los alrededores de la rotonda anterior a cargo de Pirotecnia Ricasa.

· Rueda de fuego en la plaza del Ayuntamiento y espectáculo pirotécnico en el aparcamiento público del final de la calle Azorín, a cargo de la pirotecnia Gori.

· Refresco, con horchata y rosquilletas para todos los ciudadanos y ciudadanas que lo deseen, a cargo de "Amics de la Passejà".

VIERNES, 10 DE JUNIO

13.00 horas. Mascletà a cargo de Pirotecnia GORI.

VIERNES, 24 DE JUNIO

21.00 horas. Pujà infantil de San Onofre desde la iglesia de la Purísima Concepción hasta la Ermita.




Fuente: Asoc.Cultural Amics de la Passeja

Història de la Passejà
Presentació
La tradició situa l’origen de la Passejà a l’any 1723, en el marc d’una llegenda miraculosa en un Quart agrícola i rural. D’aquella època, en un poble sota el domini feudal dels monges de Poblet, hi queda documentació sobre una sèrie de festes organitzades de forma popular (les clavaries que es responsabilitzaven de les festes patronals de setembre) i d’altres més institucionals, on l’ajuntament de Quart corria amb les despeses dels actes religiosos. Estes últimes es feen en honor a S. Antoni, S. Josep, S. Roc i, especialment, la festa de S. Onofre al 10 de Juny.
A banda de la llegenda, la realitat és que la Passejà és una processo votiva, on el poble de Quart, representant pel seu Ajuntament i el veïns, rendix homenatge al Sant patró per la seua intercessió, passejant-lo a la nit de la vespra de la seua festa amb llums de coets. El pas del temps ha anat configurant una sèrie d’elements que caracteritzen la festa fent-la peculiar i senya d’identitat pròpia de Quart de Poblet. Estos elements són:
• La figura de Sant Onofre, patró de Quart, que és passejat pels carrers del poble. La seua anda, on el Sant anacoreta rep la comunió de mans d’un angel a la seua cova, feta a 1940 per …., és una replica d’una altra més antiga , probablement del s.XVII, destruïda a la Guerra Civil.
• La participació popular, representada per l’Ajuntament i els veïns que acompanyen al sant, darrere l’anda, de manera informal i dissentida.
• El foc de pólvora, amb les rodes de foc que es fan a determinats punt del recorregut, i amb la fila de coeters, que encapçalen la processó amb lluminàries i coets d’eixides, mantingut amb tenalles de fusta.
• La música, tant el grup de tabal i dolçaina que obri la procesó com la banda que la tanca, contribueixen a remarcar el caràcter festiu de l’acte.
La llegenda de la Passejà




Conten els majors que al finalitzar la primavera de 1723 la situació del llauradors de Quart de Poblet, que eren la majoria del habitants del poble, era desesperada. Hi havia una gran sequera i el mesos de pluja havien passat sense deixar quasi aigua. El riu, a més a més, a penes duia un poc de líquid, i les séquies feia dies que no portaven aigua. Per aixó, quan en la nit del 9 de Juny s’arremolinaren els núvols de tempesta, en moltes cases començaren a donar gràcies a S. Onofre per haver sentit les seues peticions i no haver abandonat als seus fills de Quart en eixa situació anguniosa. Però l’alegria de seguida es convertí en un crit de desesperació quan començaren a caure als carrers del poble grosses pedres de granis: Si les collites estaven debilitades, aquella pedra seria la perduda completa de tot i l’inici d’una temporada de fam. Els llauradors, ixqueren a plena nit als camps per tractar de salvar el que es poguera. Allí, a l’horta, s’adonaren que mentres al poble continuava caiguent la pedra, als camps només plovia aigua beneficiosa.
De seguida, entengueren que això era una senyal de la protecció del seu patró S. Onofre i, correguent, es concentraren a la porta de la ermita, i obriguent les portes, tragueren l’anda de vell Sant per agrair-li, en processó de traques d’alegria, la seua intervenció miraculosa.


HISTÒRIA

Història de l’Associació

L’any 1989 va nàixer l’Associació d’Amics de la Passejà de Quart de Poblet, un grup d’homes i dones que ens reconeixem a nosaltres mateixa com amics.

El nostre interés és mantindre i dignificar una festa en la que participem com a col·lectiu i que, des de l’any 1723, -segons diuen- se cel·lebra cada 9 de juny: La PASSEJÀ de Sant ONOFRE, la festa que més ens identifica com a quartans. Així, amb eixe esperit de fer la festa de tots i totes, et convidem a que ens conegues i a que estimes al nostre poble, la nostra terra i la nostra gent.
Qui sóm

Formem el col·lectiu al voltant de 80 dones i homes, de totes les edats, units només per l’estima d’alló que és nostre. La nostra activitat fonamental se centra en la Passejà. Volem que tinga cada vegada més presència als nostres carrers i més significat per als quartans i per a tots els que estan relacionats amb el nostre poble i la nostra cultura. Considerem la Passejà com un PATRIMONI del que som portadors amb tot el veïnat del nostre poble. I per eixe camí, de defendre i mantindre la festa, nosaltres fem festa.


Reportaje José Enrique Belenguer, José Manuel Donaire -  Asoc.Cultural Amigos de la Pirotecnia 

No hay comentarios: